Harcerskie słodkości
Harcerze, poznając tradycje związane z karnawałem w Polsce, postanowili na zbiórce samodzielnie przygotować ciasto i usmażyć oponki.
Oponki są bliskimi kuzynkami pączka. Najbardziej znanym rodzajem oponek są oponki serowe. Od zwykłych różnią się dodatkiem twarogu. Oponki, jak wszystkie karnawałowe wypieki smaży się na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Gotowe można oblewać polewą lub lukrem, obsypywać posypkami czy cukrem pudrem. Nasi dzielni ,,Nieustraszeni” zdecydowali się na cukier puder, którego nie żałowali, dekorując swoje wypieki. Niektórzy odkryli w sobie nowe zdolności i zainteresowania kulinarne. Obiecali, że pochwalą się umiejętnościami zdobytymi w szkole przed Rodzicami, przygotowując słodkości dla domowników.
Obietnice zweryfikują Rodzice naszych Harcerzy.
{gallery}galeria/galeria2018/harcerskieslodkosci{/gallery}